AYAM MASAK ASAM PEDAS
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam - dipotong kecil, cuci bersih & toskan
1 batang serai - dititik
1 biji tomato - dipotong 4/6
10 biji bendi
Daun kesum secukupnya
1 tangkai bunga kantan - dibelah 2
Air asam jawa (anggaran 50 gm asam jawa + 1 cawan air)
3 cawan air
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar :
10 tangkai cili kering - gunting, rendam & toskan
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
sedikit belacan atau secukupnya
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan kisar bersama serai hingga garing dan naik minyak.
2. Masukkan ayam, bunga kantan, daun kesum. Gaul sebati dan tutup periuk hingga ayam agak mengecut.
3. Masukkan air asam jawa dan gaul sebati. Masukkan pula garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati. Tambahkan air secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
4. Akhir sekali masukkan tomato dan bendi, kacau sebati. Tutup periuk dan tunggu hingga ayam empuk, sayur-sayuran lembut serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang diingini.
5. Sedia dihidangkan...
MANGO MILKSHAKE lagi...
No comments:
Post a Comment