KEK PISANG

Wednesday, May 10, 2017

AYAM MASAK ASAM PEDAS...







AYAM MASAK ASAM PEDAS




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  -  dipotong kecil, cuci bersih & toskan
1  batang  serai  -  dititik
1  biji  tomato  -  dipotong 4/6
10  biji  bendi
Daun kesum secukupnya
1  tangkai  bunga kantan  -  dibelah 2
Air asam jawa  (anggaran 50 gm asam jawa + 1 cawan air)
3  cawan  air
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis


Bahan Kisar :

10  tangkai  cili kering -  gunting, rendam & toskan
4  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1/2  inci  kunyit hidup
1/2  inci  halia
sedikit belacan atau secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak di dalam periuk.  Tumis bahan-bahan kisar bersama serai hingga garing dan naik minyak.

2.  Masukkan ayam, bunga kantan, daun kesum.  Gaul sebati dan tutup periuk hingga ayam agak mengecut.

3.  Masukkan air asam jawa dan gaul sebati.  Masukkan pula garam dan gula secukup rasa.  Gaul sebati.  Tambahkan air secukupnya.  Biarkan mendidih seketika.

4.  Akhir sekali masukkan tomato dan bendi, kacau sebati.  Tutup periuk dan tunggu hingga ayam empuk, sayur-sayuran lembut serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang diingini.

5.  Sedia dihidangkan...




 MANGO MILKSHAKE lagi...

No comments:

Post a Comment