KEK PISANG

Wednesday, May 17, 2017

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS...







SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
rujukan :    norazlitaaziz@masamanis...




Bahan-Bahan :

1  cawan  ikan bilis  -  disiang, cuci bersih & digoreng garing
1  sudu besar  asam jawa campur air jadikan jus
1  sudu kecil  garam
6-7  sudu besar  gula pasir


Bahan Kisar :

1  cawan  cili kering  -  rendam seketika
10-15  biji  bawang merah
5  ulas  bawang putih
Belacan sebesar 50 sen


Cara Memasak :

Panaskan minyak.  (Bila buat sambal minyak kena banyak supaya bahan tumis kita dapat ditumis garing.  Lagi satu sambal kita tahan lama).
Bila minyak dah panas, goreng ikan bilis sehingga garing, angkat dan toskan.  Ketepikan.
Panaskan minyak semula.  Bila minyak dah panas, masukkan cili kering, belacan, bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar.
Tumis sehingga garing dan pecah minyak.
Bila dah garing, masukkan air asam jawa.  Perasakan dengan garam.
Kemudian masukkan gula.  Gula letak banyak sebab sambal kalau manis-manis pedas sedap.
Biarkan dia mereneh sekejap.  Kemudian tutup api dan biarkan sejuk.
Bila sambal sudah sejuk baru masukkan ikan bilis supaya bila makan ikan bilis masih rangup...


No comments:

Post a Comment