KEK PISANG

Friday, May 26, 2017

BENDI GORENG TUMIS...








BENDI GORENG TUMIS
rujukan :    RASA Disember 2016...




Bahan-Bahan :

10  batang  bendi  -  bersihkan & potong menyerong
2  sudu makan  kicap manis
2  sudu makan  sos tiram
Minyak masak secukupnya


Bahan Kisar :

2  biji  bawang merah
1  ulas  bawang putih
1  sudu makan  udang kering  (saya guna ikan bilis)
1  biji  cili merah


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2.  Masukkan bendi, sos tiram dan kicap manis.  Gaul sehingga masak.  Perasakan dengan garam secukup rasa.
3.  Angkat dan sedia dinikmati...


INFO :  Tidak perlu goreng bendi terlalu lama agar ianya masih rangup bila dimakan...

No comments:

Post a Comment