KEK PISANG

Saturday, May 20, 2017

KAYA BALLS...


 yang ni bakar di dalam oven...

 yang ni bakar di atas dapur...

 perbezaan membakar menggunakan oven dan bakar di atas dapur,
yang mana sesuai?...




KAYA BALLS
rujukan :    norzalitaaziz@AzlitaMasamManis...




Bahan-Bahan :

1  tin  Seri Kaya Yeo's Original
250  gm  tepung gandum
1  sudu teh  baking powder
1/4  sudu teh  garam halus
125  gm  mentega
75  gm  gula halus@gula kastor
200  ml  susu segar
3  biji  telur gred A
1  sudu teh  pes pandan
1  sudu teh  pewarna hijau


Cara-Cara :

Mula-mula satukan dahulu tepung gandum, baking powder dan garam halus
kemudian di ayak.  Ketepikan sebentar.
Dalam mixer satukan mentega (suhu bilik) bersama gula halus dan putar dengan speed paling perlahan hingga gula larut dan adunan sebati.
Bila gula dah larut dan adunan telah sebati, masukkan telur satu persatu sambil terus dipukul.
Tambahkan pula pewarna hijau dan pes pandan dan terus putar rata.
Masukkan tepung yang telah diayak berselang-seli dengan susu segar sambil dikaupbalik rata.
Masukkan adunan ke dalam piping bag untuk memudahkan dipaipkan nanti.
Jangan lupa masukkan juga Seri Kaya ke dalam piping bag untuk tujuan yang sama.

Mula-mula panaskan dahulu oven pada suhu 170'C.
Panaskan sekali acuan (kuih cara/acuan cermai atau jika ada acuan kaya ball yang sebenar) di dalam oven.
Bila acuan sudah panas, sapukan sedikit minyak supaya mudah tanggal dan kaya ball tidak melekat.
Kemudian paipkan adunan pandan tadi.
Paipkan juga inti Seri Kaya tadi.
Tutupkan semula dengan adunan pandan.
Bakar di dalam oven selama 20 minit atau sehingga kaya ball masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment