KEK PISANG

Tuesday, May 30, 2017

KUIH CARA MANIS...









KUIH CARA MANIS
rujukan :    Syapex Kitchen...




Bahan-Bahan :

2  cawan  tepung gandum
3  cawan  santan kelapa  (nak sedap guna yang segar)
2  biji  telur gred A/B
3  helai  daun pandan
Beberapa titis pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa  (bagi rasa lemak-lemak masin)
Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan


Cara-Cara :

1.  Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan kemudian ditapis.  Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambahkan garam secukup rasa.  Kacau dan tapiskan adunan tadi.  Ketepikan sebentar.

2.  Panaskan acuan kuih cara di atas dapur gas, bila panas kecilkan api.  Lenserkan sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).

3.  Isikan adunan tadi ke dalam bekas bermuncung (kole/teko) tuangkan ke dalam setiap ruang acuan tadi sehingga hampir penuh.  Letakkan sedikit gula pasir pada setiap ruang kuih (anggaran 1/3 sudu teh).  Tutup permukaan acuan dengan tudung periuk.  Masak sehingga kuih menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.

4.  Berhati-hati keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan.  Oleskan sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru.
HIDANGKAN...

No comments:

Post a Comment