Friday, May 26, 2017
IKAN PATIN TEMPOYAK...
IKAN PATIN TEMPOYAK
rujukan : SAJI Mei 2012...
Bahan-Bahan :
4 keping ikan patin
10 tangkai cili padi - tumbuk
1 inci kunyit hidup - tumbuk
1 ikat daun kesum
1 batang bunga kantan - dibelah 2 atau 4
5 sudu besar tempoyak
Air secukupnya untuk kuah (anggaran 2 cawan atau lebih jika suka berkuah)
Sedikit serbuk perasa
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
1. Tumbuk cili padi dan kunyit hidup. Jangan sampai terlalu hancur. Kemudian masukkan tempoyak dan ditumbuk supaya bergaul rata.
2. Masukkan ikan dan kesemua bahan ke dalam periuk kecuali daun kesum dan bungan kantan. Masak dengan api perlahan sehingga ianya merenih dan mendidih.
3. Setelah mendidih, masukkan daun kesum dan bunga kantan. Biarkan ia merenih dan mendidih seketika. Masukkan serbuk perasa dan garam secukup rasa. Sesuaikan rasanya dan tutup api.
4. Sedia untuk dihidangkan.
INFO :
1. Kalau tempoyak kurang masam, boleh ditambah dengan sedikit asam keping.
2. Basuh ikan dengan tepung gandum untuk menghilangkn bau banyir ikan sungai.
3. Kalau mahukan kuah yang pekat, boleh dimasakkan kuah sehingga masak dan pekat, baru dimasukkan ikan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment