KEK PISANG

Friday, May 26, 2017

IKAN PATIN TEMPOYAK...










IKAN PATIN TEMPOYAK
rujukan :    SAJI Mei 2012...




Bahan-Bahan :

4  keping  ikan patin
10  tangkai  cili padi  -  tumbuk
1  inci  kunyit hidup  -  tumbuk
1  ikat  daun kesum
1  batang  bunga kantan  -  dibelah 2 atau 4
5  sudu besar  tempoyak
Air secukupnya untuk kuah  (anggaran  2 cawan atau lebih jika suka berkuah)
Sedikit serbuk perasa
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Tumbuk cili padi dan kunyit hidup.  Jangan sampai terlalu hancur.  Kemudian masukkan tempoyak dan ditumbuk supaya bergaul rata.

2.  Masukkan ikan dan kesemua bahan ke dalam periuk kecuali daun kesum dan bungan kantan.  Masak dengan api perlahan sehingga ianya merenih dan mendidih.

3.  Setelah mendidih, masukkan daun kesum dan bunga kantan.  Biarkan ia merenih dan mendidih seketika.  Masukkan serbuk perasa dan garam secukup rasa.  Sesuaikan rasanya dan tutup api.

4.  Sedia untuk dihidangkan.


INFO :

1.  Kalau tempoyak kurang masam, boleh ditambah dengan sedikit asam keping.
2.  Basuh ikan dengan tepung gandum untuk menghilangkn bau banyir ikan sungai.
3.  Kalau mahukan kuah yang pekat, boleh dimasakkan kuah sehingga masak dan pekat, baru dimasukkan ikan...

No comments:

Post a Comment