KEK PISANG

Monday, May 29, 2017

TUMIS SUHUN PETOLA...








TUMIS SUHUN PETOLA
rujukan :   RASA Mei 2016...




Bahan-Bahan :

250  gm  petola  -  buang kulit ari & hiris bulat  (anggaran 1 batang saiz sederhana)
100  gm  suhun  -  direndam  (anggaran 1 paket kecil)
1  sudu teh  udang kering  (saya guna ikan bilis)
3  biji  bawang merah  -  dihiris
2  ulas  bawang putih  -  dihiris
2  cm  halia muda  -  dihiris
1  sudu teh  serbuk pati ayam
Garam secukupnya
Air secukupnya
Sedikit minyak masak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak di dalam periuk.  Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan udang kering hingga berbau wangi.
2.  Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih.
3.  Masukkan serbuk pati ayam dan garam secukupnya.
4.  Kemudian masukkan pula petola dan suhun.
5.  Selepas dua atau tiga minit, tutup api dan hidangkan panas-panas...

No comments:

Post a Comment