Monday, May 29, 2017
TUMIS SUHUN PETOLA...
TUMIS SUHUN PETOLA
rujukan : RASA Mei 2016...
Bahan-Bahan :
250 gm petola - buang kulit ari & hiris bulat (anggaran 1 batang saiz sederhana)
100 gm suhun - direndam (anggaran 1 paket kecil)
1 sudu teh udang kering (saya guna ikan bilis)
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 cm halia muda - dihiris
1 sudu teh serbuk pati ayam
Garam secukupnya
Air secukupnya
Sedikit minyak masak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan udang kering hingga berbau wangi.
2. Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih.
3. Masukkan serbuk pati ayam dan garam secukupnya.
4. Kemudian masukkan pula petola dan suhun.
5. Selepas dua atau tiga minit, tutup api dan hidangkan panas-panas...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment