sangat sedap, moist & chocolatey...
BROWNIES BUAH
rujukan : buku resipi Chef Fazalina...
Bahan-Bahan :
150 gm coklat masakan - dipotong kecil (saya guna jenama Bery's)
113 gm mentega
2 sudu makan serbuk koko
3/4 cawan gula kastor (resipi asal 1 cawan - saya kurangkan sebab terlalu manis)
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur (saya guna gred A)
95 gm tepung gandum
1/4 sudu teh garam
3/4 cawan buah-buahan campuran
Cara-Cara :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180'C. Griskan mentega di dalam loyang berukuran 8"x 8". Alaskan kertas baking. (saya guna brownie pan).
2. Cairkan coklat masakan dan mentega menggunakan kaedah double boiling. Angkat dan ketepikan.
3. Masukkan serbuk koko dan gula kastor ke dalam coklat yang sudah dicairkan tadi. Kacau sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji bersama esen vanilla. Kacau lagi.
5. Akhir sekali masukkan tepung, garam dan buah-buahan campuran ke dalam adunan coklat itu dan kacau sebati. (NOTA : Jangan terlebih kacau kerana brownies tidak perlu gebu).
6. Tuangkan adunan brownies ke dalam loyang yang telah disediakan dan bakar selama 25-30 minit atau hingga masak.
7. Sejukkan sebelum dipotong...
Mango Strawberry Smoothie
No comments:
Post a Comment