BUBUR KACANG HIJAU DENGAN DURIAN
rujukan : Azie Kitchen...
Bahan-Bahan :
3 cawan kacang hijau
1 1/2 keping gula melaka
1 1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan - disimpul
2 cawan air
2 cawan santan
4-5 ulas durian
Garam secukupnya
Cara-Cara :
1. Di dalam kuali, goreng kacang hijau tanpa minyak dalam 4 minit. Kemudian tutup api dan masukkan air untuk direndam dalam 1 jam, bilas dan toskan.
2. Dalam periuk sederhana, didihkan air bersama gula pasir, gula melaka dan daun pandan dengan api perlahan. Kacau sehingga semua gula larut dan kemudian tapiskan.
3. Di dalam periuk lain, rebus kacang hijau yang ditoskan tadi sehingga kembang dan empuk. Kalau suka, masukkan sagu mata ikan (anggaran 1/2 cawan atau ikut suka banyak yang disukai).
4. Masukkan pula cairan gula yang ditapis tadi dan isi durian. Kacau rata dalam 10 minit dengan api perlahan.
5. Masukkan santan dan kacau lagi sehingga sebati dalam 5 minit sahaja supaya santan tidak pecah minyak. Rasa kemanisannya dan tutup api.
6. Sedia dihidangkan...
No comments:
Post a Comment