MUFFIN PISANG
rujukan : Surianti Ramli...
Bahan-Bahan : (10 biji)
5 biji pisang emas - dilecek
1 1/2 cawan tepung gandum *
1 sudu teh baking powder *
1 sudu teh soda bikarbonat *
1/2 cawan gula perang
1 sudu teh esen pisang
1/3 cawan minyak jagung
1/3 cawan susu segar
1 biji telur gred A/B
1/2 cawan chocolate chip atau chocolate rice (pilih ikut suka)
Badam cincang untuk hiasan di atas muffin , jika suka
Cara-Cara :
1. Satukan dan ayak bahan-bahan bertanda (*). Ketepikan.
2. Di dalam mangkuk besar, satukan gula perang, minyak jagung, susu segar, telur, esen pisang dan pisang lecek. Kacau rata menggunakan senduk/spatula ataupun whisk tangan sekejap sahaja.
3. Kemudian gaulkan dengan bahan-bahan ayak tadi dan masukkan chocolate chip atau chocolate rice dan gaul sehingga rata. Jangan terlebih gaul nanti muffin menjadi keras setelah siap dibakar.
4. Sediakan loyang muffin, letakkan cawan kertas. Sudukan adunan sehingga memenuhi 3/4 cawan kertas.
5. Taburkan badam cincang. Bakar selama 23 minit pada suhu 180'C atau sehingga masak sepenuhnya, (panaskan oven terlebih dulu sebelum memasukkan muffin di dalam oven)...
No comments:
Post a Comment