KEK PISANG

Tuesday, May 16, 2017

KARI IKAN SARDIN...









KARI IKAN SARDIN
rujukan :    FB/grup resepi ringkat@Mazliza Ahmad...




Bahan-Bahan :

2  tin  sardin cap ayam (tin sedang)
*  ambil kuahnya dalam 3 sudu besar saja
1  biji  bawang besar  -  mayang halus
4  ulas  bawang putih  -  hiris
1  inci  halia  -  hiris
2 atau 3  tangkai  daun kari
2  paket kecil  rempah kari Babas
3 atau 4  biji  kentang  -  belah ikut citarasa
Santan kotak yang kecil  -  guna separuh
2 atau 3  keping  asam gelugur@asam keping
1  biji  tomato  -  belah 4
Garam, perasa & sedikit gula
Cili padi atau cili masak  -  belah tengah tanpa putus


Cara Memasak :

Tumis bahan hiris dan daun kari sehingga naik bau.
Masukkan rempah kari ... tumis sehingga garing dan masukkan sedikit air.
Masukkan kentang dan masak sehingga kentang empuk.
Masukkan garam, perasa dan gula secukupnya.
Masukkan asam keping dan sardin serta kuahnya 3 sudu besar.
Masukkan santan.  Akhir sekali masukkan cili padi@cili masak belah dan tomato.
Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment