Tuesday, May 16, 2017
KARI IKAN SARDIN...
KARI IKAN SARDIN
rujukan : FB/grup resepi ringkat@Mazliza Ahmad...
Bahan-Bahan :
2 tin sardin cap ayam (tin sedang)
* ambil kuahnya dalam 3 sudu besar saja
1 biji bawang besar - mayang halus
4 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
2 atau 3 tangkai daun kari
2 paket kecil rempah kari Babas
3 atau 4 biji kentang - belah ikut citarasa
Santan kotak yang kecil - guna separuh
2 atau 3 keping asam gelugur@asam keping
1 biji tomato - belah 4
Garam, perasa & sedikit gula
Cili padi atau cili masak - belah tengah tanpa putus
Cara Memasak :
Tumis bahan hiris dan daun kari sehingga naik bau.
Masukkan rempah kari ... tumis sehingga garing dan masukkan sedikit air.
Masukkan kentang dan masak sehingga kentang empuk.
Masukkan garam, perasa dan gula secukupnya.
Masukkan asam keping dan sardin serta kuahnya 3 sudu besar.
Masukkan santan. Akhir sekali masukkan cili padi@cili masak belah dan tomato.
Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment