CUCUR BAWANG RANGUP
rujukan : DapurTanpaSempada@tiffinbiru...
Bahan-Bahan :
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
3 cawan air
1 biji telur gred A, dipukul sedikit
1/2 sudu teh baking powder
2 biji bawang besar, saiz sederhana - hiris
1 biji cili merah - hiris
1 biji cili hijau - hiris
1 pokok daun sup - hiris
1 genggam ikan bilis - dibersihkan & rendam sekejap, toskan
Garam secukup rasa
Minyak untuk goreng terendam
Sos, sambal atau kuah kari pilihan
Cara-Cara :
1. Dalam satu bekas, masukkan bawang, daun sup, cili merah, cili hijau dan ikan bilis. Tambah garam secukup rasa (anggaran 1 sudu teh) dan baking powder. Gaul rata dan sebati. Masukkan telur, gaul dan tambahkan tepung gandum dan tepung beras. Kacau rata.
2. Tuangkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga rata dan air habis. Rehatkan sekejap. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Kacau adunan tadi, sudukan 1 sudu besar penuh dan tuaangkan ditepi kuali. Biarkan seketika kemudian siram-siramkan dengan minyak panas agar ia turun ke dalam kuali. Gorengkan sehingga kekuningan. Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidangkan bersama sos pilihan...
No comments:
Post a Comment