KEK PISANG

Wednesday, May 17, 2017

CUCUR BAWANG RANGUP...









CUCUR BAWANG RANGUP
rujukan :    DapurTanpaSempada@tiffinbiru...




Bahan-Bahan :

2  cawan  tepung gandum
1  sudu besar  tepung beras
3  cawan  air
1  biji  telur gred A, dipukul sedikit
1/2  sudu teh  baking powder
2  biji  bawang besar, saiz sederhana -  hiris
1  biji  cili merah -  hiris
1  biji  cili hijau -  hiris
1  pokok  daun sup -  hiris
1  genggam  ikan bilis -  dibersihkan & rendam sekejap, toskan
Garam secukup rasa
Minyak untuk goreng terendam
Sos, sambal atau kuah kari pilihan


Cara-Cara :

1.  Dalam satu bekas, masukkan bawang, daun sup, cili merah, cili hijau dan ikan bilis.  Tambah garam secukup rasa (anggaran 1 sudu teh) dan baking powder.  Gaul rata dan sebati.  Masukkan telur, gaul dan tambahkan tepung gandum dan tepung beras.  Kacau rata.

2.  Tuangkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga rata dan air habis.  Rehatkan sekejap.  Panaskan minyak untuk goreng terendam.  Kacau adunan tadi, sudukan 1 sudu besar penuh dan tuaangkan ditepi kuali.  Biarkan seketika kemudian siram-siramkan dengan minyak panas agar ia turun ke dalam kuali.  Gorengkan sehingga kekuningan.  Angkat dan toskan.  Sedia untuk dihidangkan bersama sos pilihan...

No comments:

Post a Comment