KEK PISANG

Sunday, May 14, 2017

TELUR MASAK KURMA...







TELUR MASAK KURMA
rujukan :     yatiememories...




Bahan-Bahan :

5  biji  telur yang telah direbus & dikupas kulit
5  ulas  bawang merah *
2  ulas  bawang putih *
1  biji  bawang besar *
2  cm  halia *
Sejemput ikan bilis - cuci bersih & toskan *  (* bahan-bahan ni dikisar)
1  inci  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga lawang
2  kuntum  bunga cengkih
2  biji  buah pelaga
1  keping  asam gelugur/asam keping
Garam & gula secukupnya
1/2  cawan  minyak masak untuk menumis
3  sudu besar  serbuk rempah kurma
1  sudu kecil  lada hitam kisar kasar
1  cawan  santan pekat
Air secukupnya
2  biji  cili merah/hijau  -  dibelah tanpa putus
2  biji  bawang besar  -  belah 4 atau 6
1  biji  buah tomato  -  belah 4  (tak letak)


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga) dan bahan-bahan kisar.
2.  Kacau sehingga naik bau.  Masukkan serbuk rempah kurma dan tumiskan lagi.
3.  Kemudian masukkan sedikit air dan kacau rata.
4.  Perlahankan api dan masak sehingga pecah minyak.
5.  Masukkan telur dan masak sehingga mendidih.
6.  Masukkan santan, kemudian masukkan asam gelugur/asam keping, bawang besar yang dibelah 6, cili merah/hijau, gula dan garam secukup rasa.
7.  Masak sehingga naik minyak dan kuah agak pekat.  Tutup api dan sedia untuk dihidangkan...






No comments:

Post a Comment