Sunday, May 28, 2017
RESIPI AYAM BUTTERMILK...
RESIPI AYAM BUTTERMILK
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam - potong kecil-kecil
4 sudu besar mentega
1/2 biji bawang besar Holland atau bawang besar biasa - potong dadu
3 ulas bawang putih - cincang halus
1 sudu besar cili merah - cincang
2 biji cili padi - cincang
2 pelepah daun kari
2 keping cheese cheddar
230 ml susu cair - ikut kepekatan disukai
Sedikit serbuk perasa pati ayam Knorr - optional
Garam & gula secukupnya
Serbuk lada hitam
Bahan Perap :
1 sudu teh garam
1/2 sudu besar gula
2 sudu teh serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
Cara Memasak :
1. Perapkan ayam dengan bahan perap selama 1 jam atau lebih. Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan kuali dengan mentega hingga cair dan tumiskan bawang putih, cili merah, cili padi dan daun kari sehingga naik bau.
3. Masukkan susu cair dan bawang besar dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula cheese cheddar. Masukkan serbuk perasa pati ayam Knorr, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan ayam yang digoreng tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur pada ayam akan memekatkan kuahnya. Jika terlebih pedas, tambahkan sedikit gula.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment