KEK PISANG

Monday, May 29, 2017

IKAN SARDIN BERLADA...









IKAN SARDIN BERLADA
rujukan :    RASA Sisipan Oktober 2016...




Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan sardin/selayang  -  bersihkan, lumur garam & kunyit
1  biji  bawang besar
7  biji  cili merah
7  biji  cili padi
2  ulas  bawang putih
4  biji  bawang merah
1  biji  tomato
Minyak untuk menggoreng secukupnya


Cara Memasak :

1.  Kisar cili merah, bawang putih, buah tomato, bawang besar, bawang merah dan cili padi.  Ketepikan.
2.  Goreng ikan yang telah dilumur dengan garam dan kunyit tadi sehingga sedikit garing, angkat dan ketepikan.
3.  Tinggalkan minyak sedikit dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga garing dan pecah minyak.
4.  Kemudian, angkat dan tuangkan kuah/sambal di atas ikan, sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment