Monday, May 29, 2017
IKAN SARDIN BERLADA...
IKAN SARDIN BERLADA
rujukan : RASA Sisipan Oktober 2016...
Bahan-Bahan :
4 ekor ikan sardin/selayang - bersihkan, lumur garam & kunyit
1 biji bawang besar
7 biji cili merah
7 biji cili padi
2 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
1 biji tomato
Minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara Memasak :
1. Kisar cili merah, bawang putih, buah tomato, bawang besar, bawang merah dan cili padi. Ketepikan.
2. Goreng ikan yang telah dilumur dengan garam dan kunyit tadi sehingga sedikit garing, angkat dan ketepikan.
3. Tinggalkan minyak sedikit dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga garing dan pecah minyak.
4. Kemudian, angkat dan tuangkan kuah/sambal di atas ikan, sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment