AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA
rujukan : yatiememories... (anggaran : 26 biji)
Bahan-Bahan :
1 paket serbuk agar-agar (10 gm)
1 liter air (4 cawan)
1 ketul gula melaka (lebih kurang 200 gm)
1/4 cawan gula pasir
250 ml santan pekat (atau : 100 ml santan pekat KARA dan selebihnya tambahkan air biasa)
1 biji telur (saya guna gred A - masukkan dalam santan & kocok sikit dengan garfu)
secubit garam
2 helai daun pandan - dicuci bersih & disimpul
Cara-Cara :
1. Di dalam periuk, masak gula melaka yang diracik halus, gula pasir bersama 1 cawan air. Masukkan daun pandan. Masak hingga mendidih dan sentiasa dikacau. Bila sudah siap, tapiskan dan jadikan jumlahnya 2 cawan. (Gunakan air yang dari 4 cawan).
2. Di dalam periuk lain yang bersih, masak 2 cawan air bersama dengan serbuk agar-agar. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan air gula melaka tadi dan sentiasalah dikacau hingga mendidih.
4. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.
5. Kacau dan tunggu hingga menggelegak di atas api sederhana. Bila menggelegak, biarkan seketika lebih kurang 1-2 minit. Nanti akan kelihatan adunan santan menjadi berbintil-bintil. Tutup api.
6. Basahkan loyang pilihan dengan air. Kemudian tuangkan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk...
No comments:
Post a Comment