KEK PISANG

Tuesday, June 6, 2017

AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA...











AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA
rujukan :    yatiememories...  (anggaran :  26 biji)



Bahan-Bahan :

1  paket  serbuk agar-agar  (10 gm)
1  liter  air  (4 cawan)
1  ketul  gula melaka  (lebih kurang  200 gm)
1/4  cawan  gula pasir
250  ml  santan pekat  (atau :  100 ml santan pekat KARA dan selebihnya tambahkan air biasa)
1  biji  telur  (saya guna gred A -  masukkan dalam santan & kocok sikit dengan garfu)
secubit garam
2  helai  daun pandan  -  dicuci bersih & disimpul


Cara-Cara :

1.  Di dalam periuk, masak gula melaka yang diracik halus, gula pasir bersama 1 cawan air.  Masukkan daun pandan.  Masak hingga mendidih dan sentiasa dikacau.  Bila sudah siap, tapiskan dan jadikan jumlahnya 2 cawan.  (Gunakan air yang dari 4 cawan).

2.  Di dalam periuk lain yang bersih, masak 2 cawan air bersama dengan serbuk agar-agar.  Masak hingga mendidih.

3.  Masukkan air gula melaka tadi dan sentiasalah dikacau hingga mendidih.

4.  Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.

5.  Kacau dan tunggu hingga menggelegak di atas api sederhana.  Bila menggelegak, biarkan seketika lebih kurang 1-2 minit.  Nanti akan kelihatan adunan santan menjadi berbintil-bintil.  Tutup api.

6.  Basahkan loyang pilihan dengan air.  Kemudian tuangkan agar-agar santan dan biarkan mengeras.  Simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk...

No comments:

Post a Comment