Thursday, June 1, 2017
IKAN SARDIN BERLADA...
IKAN SARDIN BERLADA
rujukan : RASA Sisipan Oktober 2016...
Bahan-Bahan :
4 ekor ikan sardin/selayang - bersihkan, lumur garam & serbuk kunyit
1/2 biji bawang besar
1/2 biji bawang besar - hiris kasar
7 biji cili merah
7 biji cili padi
2 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
1 biji tomato
Minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara Memasak :
1. Kisar cili merah, bawang putih, buah tomato, 1/2 biji bawang besar, bawang merah dan cili padi. Ketepikan.
2. Goreng ikan yang telah dilumur dengan garam dan serbuk kunyit tadi sehingga sedikit garing, angkat dan ketepikan.
3. Tinggalkan minyak sedikit dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar hingga garing dan terbit minyak. Masukkan 1/2 biji hirisan bawang besar dan biarkan seketika sehingga bawang layu sedikit.
4. Angkat dan tuangkan kuah tersebut di atas ikan, sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment