KEK PISANG

Thursday, June 8, 2017

SAMBAL IKAN LADA HIJAU...









SAMBAL IKAN LADA HIJAU
rujukan :    yatiememories...



Bahan-Bahan :

5  keping  ikan pari  (saya guna ikan sardin segar)
3  sudu besar  pati santan  (lebihkan sedikit jika mahu berkuah - saya guna santan kotak)
1  biji  bawang besar  -  dihiris bulat
3  biji  bawang merah *
2  ulas  bawang putih *
5  biji  cili hijau *
8-10  biji  cili padi *
Segenggam ikan bilis, direndam selama 5 minit & toskan *
1  cm  belacan *  ( * dikisar halus )
1  keping  asam gelugur
2  biji  limau kasturi  -  ambil jusnya
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Ikan dicuci bersih, lumurkan dengan sedikit kunyit dan garam, gorengkan sehingga kuning keemasan.  Angkat dan toskan. 

2.  Di dalam kuali yang sama, panaskan minyak secukupnya, tumiskan bahan kisar halus sehingga terbit minyak.  Masukkan santan, gula dan garam secukup rasa.  Masukkan asam gelugur (kalau guna).  Masak sehingga mendidih.

3.  Masukkan ikan dan hirisan bawang besar, gaul rata dan masak sehingga pekat dan bawang besar lembut.  Akhir sekali masukkan jus limau kasturi (jika guna), gaul rata dan angkat.  Hidangkan panas-panas...

No comments:

Post a Comment