BISKUT SUJI CRYSTAL
rujukan : Chef Asma & citarasawan...
Bahan A : (66 pcs)
250 gm tepung gandum *
1 sudu teh baking powder *
1 sudu teh soda bikarbonate * (* diayak bersama )
Bahan B :
125 gm gula aising ~ diayak
1/8 sudu teh garam halus
100 gm badam kisar ~ dipanggang anggaran 5-10 minit
1/2 sudu teh esen vanilla
200 gm minyak sapi ~ cairkan & sejukkan
Pewarna : merah, hijau & kuning
Hiasan : gula kastor secukupnya
Cara-Cara :
1. Satukan Bahan A dan Bahan B kecuali pewarna. Gaul perlahan-lahan sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 20 minit atau lebih.
2. Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letakkan 3 jenis pewarna berlainan secukupnya.
3. Susunkan ketiga-tiga doh ini kepada satu doh yang panjang dan bahagikan doh ini kepada 10 gm setiap doh.
4. Bulat-bulatkan doh dan susun di dalam loyang pembakar. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 150'C selama 15-20 minit atau sehingga sedikit keperangan.
5. Biarkan sejuk atau sedikit suam dan salutkan dengan gula kastor dan masukkan di dalam cawan kertas. Simpan di dalam bekas kedap udara...
No comments:
Post a Comment