KEK PISANG

Friday, June 2, 2017

SET NASI TOMATO YANG SIMPLE & ENAK...






NASI TOMATO
rujukan :    Chef Hanieliza...



Bahan A :

5  cawan  beras basmati
4  biji  tomato  -  dicincang
1/2  cawan  susu cair
6  cawan  air
1/2  cawan  sos tomato
3  sudu makan  minyak sapi
Garam secukup rasa


Bahan B :  (Tumisan)

3  ulas  bawang putih *
5  biji  bawang merah *
1  inci  halia *  ( * dikisar )
2  batang  serai  -  dititik
3  biji  buah pelaga
3  biji  bunga cengkih
1  inci  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga lawang
2  helai  daun pandan  -  disimpul


Cara Memasak :

1.  Basuh beras dan rendamkan selama 30 minit.  Toskan.

2.  Panaskan minyak sapi di dalam kuali ataupun periuk kemudian tumiskan bahan B sehingga wangi.

3.  Masukkan tomato dan garam.  Gaul rata.  Kemudian masukkan susu cair, air dan sos tomato.  Biarkan mendidih.

4.  Pindahkan bahan tumisan ke dalam periuk nasi elektrik yang sudah dimasukkan beras.  Biarkan masak.

5.  Apabila nasi sudah kering, kacau rata perlahan-lahan bagi mengelakkan nasi hancur.

6.  Hidangkan bersama ayam masak merah dan acar mentah.








AYAM MASAK MERAH
rujukan :    Surianti Ramli...



Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  -  dipotong & dibersihkan
6  sudu besar penuh  cili kisar  (anggaran 15  tangkai cili kering)
10  ulas  bawang merah *
2  biji  buah tomato *  ( * dikisar )
1  labu  bawang besar  -  dipotong baji
4  ulas  bawang merah  -  dihiris nipis untuk tumis
3  ulas  bawang putih  -  dihiris nipis untuk tumis
1  inci  halia  -  diracik halus  (untuk tumis)
Air secukupnya
Garam & gula secukupnya


Cara Memasak :

1.  Ayam diperisakan dengan garam halus dan serbuk kunyit.  Goreng ayam sehingga masak keemasan.  Ketepikan.

2.  Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia.

3.  Bila telah naik baunya, masukkan cili kisar, bawang kisar, buah tomato kisar dan sedikit air (jika perlu).

4.  Masak dengan api perlahan sehingga mendidih, masukkan garam serta gula secukup rasa.

5.  Masukkan ayam goreng serta bawang besar yang dipotong baji dan masak sehingga pecah minyak.








ACAR MENTAH




Bahan-Bahan :

100  gm  lobak merah  -  dihiris memanjang
100  gm  timun  -  dihiris memanjang
1  biji  cili merah  -  dihiris memanjang
1  sudu makan  cuka
1  sudu makan  gula
1  sudu teh  garam


Cara Penyediaan :

1.  Campurkan semua bahan hirisan di dalam satu bekas dan ketepikan.
2.  Kemudian campurkan garam, gula dan cuka.  Gaul sebati.
3.  Tuangkan bancuhan cuka ke dalam bekas berisi bahan hirisan dan gaul rata.
4.  Acar sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment