SAGU SANTAN GULA MELAKA
rujukan : FB/Mas Cotek...
Bahan Sagu :
2 cawan sagu biji ~ dicuci bersih & toskan
10 cawan air
Sedikit pewarna hijau
Cara-Cara :
Didihkan air di dalam periuk. Masukkan sedikit pewarna hijau. Masukkan sagu biji. Kacau sehingga jernih. Angkat, masukkan ke dalam penapis kemudian bilas/lalukan dibawah air mengalir (untuk buang kanjinya). Toskan dan tuangkan ke dalam loyang atau acuan-acuan kecil. Sejukkan.
Bahan Untuk Santan/Dadih :
2 1/2 cawan santan
1 sudu besar tepung beras
1 sudu teh garam
Cara-Cara :
Satukan dan kacau atas api perlahan sehingga mendidih dan pekat. Sejukkan.
Bahan Untuk Sirap Gula Melaka :
2 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan air
1 helai daun pandan ~ disimpul
~~~ Masak kesemua bahan sehingga larut. Tapis dan sejukkan.
Cara Menghidang : Cedok sagu masukkan ke dalam mangkuk. Tuangkan sirap gula melaka. Kemudian tuangkan santan/dadih tadi. Sedia dihidangkan sejuk...
No comments:
Post a Comment