KEK PISANG

Saturday, June 3, 2017

KURMA AYAM...









KURMA AYAM
rujukan :    buku masakan Citarasa Malaysia 'Melaka' - Chef Salbiah



Bahan A :

6  ketul  ayam  (saya guna 1/2 ekor dipotong ikut citarasa)
1 1/2  cawan  santan
1  keping  asam gelugur
1  paket kecil  serbuk rempah kurma  -  dicampur sedikit air
1  batang  serai  -  diketuk
1  inci  halia  -  dihiris
1  biji  ubi kentang  -  dibelah 4
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak


Bahan B :  (Dikisar)

4  biji  bawang merah
2  ulas  bawang putih


Bahan C :

1  inci  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
3  kuntum  bunga cengkih
3  biji  buah pelaga


Bahan D :

2  biji  cili hijau  -  dibelah 2
1  labu  bawang besar  -  dibelah 4
1  biji  tomato  -  dibelah 2


Cara Memasak :

1.  Tumiskan bahan B, bahan C, serai dan halia sehingga kekuningan.
2.  Masukkan pes kurma dan masak seketika sehingga naik bau.
3.  Kemudian masukkan ayam.  Masak sehingga ayam disaluti rempah, kemudian masukkan santan.
4.  Biarkan mendidih seketika.  Kacau selalu agar santan tidak pecah minyak.  Kemudian masukkan kentang dan masak sehingga kentang empuk.
5.  Masukkan asam gelugur, garam dan gula secukupnya.
6.  Masukkan bahan D.  Biarkan seketika.
7.  Tutup api dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment