CARAMEL
rujukan : Norela Nuruddin MEDEC, UITM...
Bahan-Bahan :
5 biji telur gred A/B
1 tin susu cair
1 tin air (sukat menggunakan tin susu cair)
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
1 1/2 cawan gula pasir ( untuk membuat gula hangus)
1/2 sudu besar tepung kastad
Loyang : 8 inci bulat/persegi
Cara-Cara :
1. Buat gula hangus dahulu dan ketepikan. Cairkan gula pasir di dalam periuk sehingga gula bertukar warna perang kemudian tuangkan ke dalam loyang, ratakan. Ketepikan.
2. Campurkan kesemua bahan adunan telur dan pukul sehingga sebati.
3. Panaskan kukusan dan kemudian tuangkan bahan adunan telur ke dalam loyang berisi gula hangus tadi.
4. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak. Sejukkan di dalam peti ais. (Sekiranya suka bolehlah dihidangkan dengan fruit cocktail/aiskrim vaanilla)...
No comments:
Post a Comment