KEK PISANG

Tuesday, June 6, 2017

AKOK ROTI...










AKOK ROTI
rujukan :    Ilham Dapur...



Bahan-Bahan :

4  biji  telur gred A
100  ml  santan
100  ml  air
90  gm  nisan kelantan/gula melaka
100  gm  roti  -  timbang bahagian putih saja (anggaran 4 1/2 keping)
1  helai  daun pandan  -  disimpul
1/2  sudu teh  esen vanilla
secubit garam


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 160'C, sapu sedikit minyak/cooking spray pada acuan muffin.  Ketepikan.

2.  Masak air bersama nisan/gula melaka, daun pandan sehingga nisan/gula melaka larut, menggunakan api sederhana kecil.

3.  Di dalam pengisar, masukkan roti, air nisan/gula melaka dan santan, kisar sekejap sekadar roti hancur kemudian masukkan telur, esen vanilla, garam dan kisarkan sebati biar menjadi seperti berpasir halus gitu, jangan kisar sampai berkrim ye.

4.  Tuangkan adunan separuh acuan dan bakar selama 35-40 minit (semasa bakar kuih akan menggelembung penuh dalam acuan).

5.  Keluarkan dari acuan, terbalikkan kuih biar bahagian bawah duduk atas, maknanya yang berkedut tu rupa bawah kuih, permukaannya tidak berkedut...

No comments:

Post a Comment