Monday, June 19, 2017
IKAN SIAKAP MASAK TAUCHU...
IKAN SIAKAP MASAK TAUCHU
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan siakap bersaiz sederhana ~ dicuci bersih & toskan
2 sudu makan tauchu
1 biji bawang besar ~ hiris
2 ulas bawang putih ~ hiris
1 biji cili merah ~ hiris
1 biji cili hijau ~ hiris
3 cm halia ~ hiris
3-4 biji cili padi
1 sudu teh pes asam jawa ~ dibancuh dengan sedikit air
Air secukupnya (anggaran 100 ml)
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Cara Memasak :
1. Lumur ikan bersama garam dan kunyit, kemudian goreng sehingga garing dan masak. Ketepikan.
2. Keluarkan minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis. Tumis bawang putih, bawang besar dan halia yang dihiris sehingga wangi.
3. Masukkan cili merah, cili hijau dan cili padi.
4. Kemudian masukkan taucu, kacau sebentar, masukkan air dan air asam jawa.
5. Masak sehingga mendidih dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa, tutup api.
6. Akhir sekali tuangkan ke atas ikan yang digoreng tadi dan sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment