KEK PISANG

Monday, June 12, 2017

AYAM MASAK MERAH...









AYAM MASAK MERAH
rujukan :    Surianti Ramli



Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  dipotong & dibersihkan
6  sudu besar penuh  cili kisar  (anggaran 15 tangkai cili kering, direndam, toskan & dikisar)
10  ulas  bawang merah  ~  dikisar
2  biji  buah tomato  ~  dikisar
1  labu  bawang besar  ~  dipotong baji
4  ulas  bawang merah  ~  dihiris nipis untuk tumis
3  ulas  bawang putih  ~  dihiris nipis untuk tumis
1  inci  halia  ~  diracik halus untuk tumis
Air secukupnya
Garam & gula secukupnya
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Ayam diperisakan dengan garam halus dan serbuk kunyit.  Goreng ayam sehingga masak keemasan.  Angkat dan ketepikan.

2.  Panaskan minyak secukupnya, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.

3.  Bila telah naik baunya, masukkan cili kisar, bawang kisar, buah tomato kisar dan sedikit air (jika perlu).

4.  Masak dengan api perlahan sehingga mendidih, masukkan garam serta gula secukupnya.  Kacau rata.

5.  Masukkan ayam goreng serta bawang besar yang dipotong baji dan masak sehingga pecah minyak.

No comments:

Post a Comment