KEK PISANG

Saturday, June 17, 2017

IKAN MASAK KICAP...









IKAN MASAK KICAP




Bahan-Bahan :

6  ekor  ikan mabong/kembung  ~  cuci bersih, perap bersama garam & serbuk kunyit
1  biji  bawang besar  ~  dikisar halus
2  ulas  bawang putih  ~  dikisar halus
3  ulas  bawang merah  ~  dikisar halus
2  cm  halia  ~  dikisar halus
1  biji  bawang besar  ~  dimayang
2  sudu makan  kicap pekat
Kicap manis secukupnya
2  sudu makan  cili kering kisar
1  keping  asam gelugur
1  sudu makan  sos cili
Minyak masak secukupnya
Garan & gula secukup rasa
Sedikit air


Cara Memasak :

1.  Goreng ikan yang telah diperap tadi hingga masak.  Ketepikan.
2.  Kemudian tumis bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
3.  Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos cili dan sedikit air.  Kacau sebati dan biarkan mendidih.
4.  Masukkan asam gelugur, gula dan juga garam secukup rasa.
5.  Akhir sekali masukkan ikan yang telah digoreng dan juga bawang besar yang telah dimayang.  Masak sehingga kuah agak pekat.
6.  Angkat dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment