KEK PISANG

Saturday, June 10, 2017

SINGGANG PEDAS IKAN PATIN...









SINGGANG PEDAS IKAN PATIN
rujukan :    secubitgaramnor67...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan patin  ~  dipotong & dicuci bersih, toskan
3  ulas  bawang merah
1  ulas  bawang putih
1  biji  cili merah
3  biji  cili padi merah  ~  ini kalau nak lebih pedas
1/2  inci  kunyit hidup
3  hirisan  lengkuas
3  keping  asam gelugor
1  biji  tomato  ~  dibelah 6  (tambahan)
Secubit belacan  ~  jika suka
Sedikit gula  ~  jika suka
Garam secukup rasa
Daun kesom
Air secukupnya


Cara Memasak :

Blend/kisar bawang merah, bawang putih, cili merah, cili padi, kunyit hidup dan belacan.
Masukkan ke dalam periuk (kalau guna periuk tanah lagi sedap) dan masukkan air secukupnya.
Masukkan juga asam gelugor dan hirisan lengkuas.
Masak sehingga kuah mendidih dan masukkan ikan patin serta garam secukup rasa.
Tunggu sehingga kuah mendidih baru dimasukkan daun kesom dan tomato.
Masak sekejap lagi baru ditutupkan api.
Hidangkan panas-panas dengan nasi putih dan sambal belacan...


INFO :   nak letak bendi atau tomato dalam singgang pun boleh...

No comments:

Post a Comment