Saturday, June 10, 2017
SINGGANG PEDAS IKAN PATIN...
SINGGANG PEDAS IKAN PATIN
rujukan : secubitgaramnor67...
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan patin ~ dipotong & dicuci bersih, toskan
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji cili merah
3 biji cili padi merah ~ ini kalau nak lebih pedas
1/2 inci kunyit hidup
3 hirisan lengkuas
3 keping asam gelugor
1 biji tomato ~ dibelah 6 (tambahan)
Secubit belacan ~ jika suka
Sedikit gula ~ jika suka
Garam secukup rasa
Daun kesom
Air secukupnya
Cara Memasak :
Blend/kisar bawang merah, bawang putih, cili merah, cili padi, kunyit hidup dan belacan.
Masukkan ke dalam periuk (kalau guna periuk tanah lagi sedap) dan masukkan air secukupnya.
Masukkan juga asam gelugor dan hirisan lengkuas.
Masak sehingga kuah mendidih dan masukkan ikan patin serta garam secukup rasa.
Tunggu sehingga kuah mendidih baru dimasukkan daun kesom dan tomato.
Masak sekejap lagi baru ditutupkan api.
Hidangkan panas-panas dengan nasi putih dan sambal belacan...
INFO : nak letak bendi atau tomato dalam singgang pun boleh...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment