KEK PISANG

Friday, October 26, 2018

AYAM SAMBAL CILI PADI BUNGA KANTAN...








AYAM SAMBAL CILI PADI
BUNGA KANTAN
sumber :    Majalah RASA Oktober 2018




Bahan-Bahan :

1  kg  ayam  ~  potong sederhana
2  kuntum  bunga kantan  ~  hiris memanjang
1  biji  tomato  ~  belah empat
1  biji  bawang besar  ~  hiris
1  sudu makan  air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya  ~  untuk menggoreng & menumis


Bahan Kisar :

15  tangkai  cili padi
1  biji  bawang besar
4  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
2  cm  halia
2  batang  serai  ~  hiris


Cara Memasak :

1.  Gaulkan ayam dengan sedikit serbuk kunyit dan garam halus sehingga rata.  Ketepikan.
2.  Panaskan minyak masak, goreng ayam sehingga separuh masak.  Angkat dan ketepikan.
3.  Keluarkan minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis.
4.  Tumis bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
5.  Masukkan bunga kantan, tomato, hirisan bawang besar, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
6.  Kecilkan api, masukkan ayam yang digoreng tadi, gaul rata.
7.  Sesuaikan rasa, tutup api dan ayam sambal sedia dihidangkan...






No comments:

Post a Comment