Friday, October 26, 2018
AYAM SAMBAL CILI PADI BUNGA KANTAN...
AYAM SAMBAL CILI PADI
BUNGA KANTAN
sumber : Majalah RASA Oktober 2018
Bahan-Bahan :
1 kg ayam ~ potong sederhana
2 kuntum bunga kantan ~ hiris memanjang
1 biji tomato ~ belah empat
1 biji bawang besar ~ hiris
1 sudu makan air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya ~ untuk menggoreng & menumis
Bahan Kisar :
15 tangkai cili padi
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 batang serai ~ hiris
Cara Memasak :
1. Gaulkan ayam dengan sedikit serbuk kunyit dan garam halus sehingga rata. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak, goreng ayam sehingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
3. Keluarkan minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis.
4. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
5. Masukkan bunga kantan, tomato, hirisan bawang besar, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
6. Kecilkan api, masukkan ayam yang digoreng tadi, gaul rata.
7. Sesuaikan rasa, tutup api dan ayam sambal sedia dihidangkan...
Labels:
Sambal & Sos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment