Saturday, October 6, 2018
IKAN KEMBUNG MASAK KICAP...
IKAN KEMBUNG MASAK KICAP
sumber : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
4 ekor ikan kembung bersaiz besar
1/2 inci halia ~ diketuk
3 ulas bawang putih ~ diketuk
1 biji bawang besar ~ dihiris bulat & leraikan
1 biji cili merah ~ hiris serong
1 biji cili hijau ~ hiris serong
1/4 sudu kecil cuka makan
5 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1/3 sudu kecil serbuk lada sulah
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1/3 cawan air
Hirisan daun bawang ~ untuk hiasan
Garam secukup rasa
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Ikan kembung disiang, cuci bersih dan kelar sedikit. Lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam sehingga rata. Kemudian goreng sehingga masak, tidak perlu sampai garing. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan 3 sudu besar minyak masak di dalam kuali lain, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, halia dan bawang putih sehingga berbau harum. Masukkan sos tiram dan kacau rata. Tuangkan air, masukkan kicap pekat, kicap lemak manis dan cuka makan. Kacau dan biarkan mendidih.
3. Masukkan bawang besar dan ikan. Kacau perlahan dan tambahkan hirisan cili merah, cili hijau dan serbuk lada sulah. Kacau dan masak sekejap. Sesuaikan rasanya dan tutup api. Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment