MOIST FRESH BLUEBERRY POUND CAKE
sumber : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
200 gm mentega
2 biji telur gred A
100 ml susu segar
140 gm gula kastor
220 gm tepung berserbuk penaik@self-raising flour ~ diayak
1 sudu teh esen vanilla
125 gm fresh blueberry ~ asingkan sedikit untuk hiasan
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 175'C. Lenser tin bulat/persegi berukuran 8 inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
2. Putar mentega dan gula kastor sehingga putih kemudian masukkan telur satu persatu dan putar sehingga kembang. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar sehingga habis. Kacau rata.
3. Tuangkan esen vanilla dan masukkan blueberry tadi, gaul rata dengan spatula. Tuangkan ke dalam acuan yang telah disediakan. Hiaskan atasnya dengan blueberry yang diasingkan tadi. Bakar selama 40 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya. Keluarkan dari tin dan sejukkan di atas jaringan sebelum dihidangkan...
NOTA : Kalau anda bakar dalam papercup, masa yang diambil dalam 20-25 minit bergantung pada oven masing-masing. Anda boleh juga tabur sedikit gula aising atau dusting powder atas kek sebelum dihidangkan...
No comments:
Post a Comment