Thursday, October 18, 2018
IKAN KELI SALAI MASAK LEMAK CILI PADI...
RESEPI IKAN KELI SALAI MASAK
LEMAK CILI PADI
sumber : Insta@myresipi...
Bahan-Bahan :
5 ekor ikan keli yang siap disalai
1 cawan santan segar
1/2 cawan air
8-12 biji cili padi (ikut tahap kepedasan yang disukai)
1 inci kunyit hidup
2 batang serai ~ dititik
1 ikat pucuk paku ~ dipotong, cuci bersih & toskan
5-6 biji belimbing hutan ~ dibelah dua (tak letak)
Garam/serbuk perasa secukup rasa
Cara Memasak :
1. Tumbuk lumat cili padi dan kunyit hidup. Serai pula dititik atau diketuk.
2. Masukkan santan, air dalam periuk, diikuti serai dan bahan tumbuk. Buka api dan tunggu sampai mendidih menggunakan api sederhana perlahan. Bila dah mendidih, tambahkan belimbing hutan tadi dan pucuk paku, biarkan masak.
3. Kemudian barulah dimasukkan ikan keli salai tadi. Masakkan sampai ikan lembik@lembut sedikit dan aroma salai sudah mulai bercampur dengan gulai. Tambahkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.
4. Sesuaikan rasa, tutup api. Sedia untuk dihidangkan...
NOTA : Kalau musim buah bacang, boleh dimasukkan juga hirisan buah bacang, lagi sedap. Daun kunyit nak masukkan juga pun boleh. Pastikan kuah sedikit pekat barulah terasa lemaknya gulai...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment