KEK PISANG

Friday, October 19, 2018

NASI TOMATO & AYAM MASAK MERAH...







RESEPI NASI TOMATO
sumber :    Fiza's Cooking...




Bahan-Bahan :


4  cawan  beras  ~  cuci bersih & ditoskan  (kalau guna beras basmathi, rendam selama 20 minit & toskan)
5  cawan  air  (saya lebihkan sedikit bergantung pada beras yang digunakan)
1/2  cawan  susu cair
2  sudu besar  minyak sapi
4  sudu besar  minyak masak
5  sudu besar  tomato sup  ~  jenama Kimball


Bahan Untuk Menumis :

2  kuntum  bunga cengkih
1  kuntum  bunga lawang
3  biji  buah pelaga
5  cm  kulit kayu manis
1  labu  bawang besar  ~  dicincang
2  biji  tomato  ~  dicincang
2  batang  serai  ~  diketuk
2  ulas  bawang putih  ~  hiris
3  ulas  bawang merah  ~  hiris
1  inci  halia  ~  hiris nipis
2  helai  daun pandan  ~  disimpul
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Di dalam periuk, cairkan minyak sapi dan minyak masak di atas api sederhana dan tumiskan rempah-rempah (bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis) selama 2 minit.

2.  Seterusnya masukkan bahan yang dihiris (bawang merah, bawang putih, halia, bawang besar yang dicincang) dan kacau sehingga berbau wangi.

3.  Kecilkan api dan masukkan beras.  Kacau rata-rata selama 1 sehingga 2 minit.

4.  Seterusnya masukkan air, susu cair, tomato cincang, tomato sup, simpulan daun pandan dan garam secukup rasa.

5.  Kemudian pindahkan periuk ke dalam periuk nasi elektrik dan masak seperti biasa...









RESEPI AYAM MASAK MERAH
sumber :    Fiza's Cooking...




Bahan-Bahan A :

1  ekor  ayam  ~  dipotong 12, cuci bersih & toskan
Garam & serbuk kunyit secukupnya  ~  untuk menggoreng ayam
2  batang  serai  ~  diketuk
1  labu  bawang besar  ~  dihiris bulat
1  tin kecil  kacang peas  (tak letak, anak-anak tak suka)
1  sudu besar  gula Melaka
Minyak masak


Bahan-Bahan B :   (Dikisar)

5  ulas  bawang merah
4  ulas  bawang putih
3  cm  halia
10  tangkai  cili kering  ~  rebus sehingga lembut & toskan
2  sudu besar  sos tomato
1  sudu besar  sos tiram


Cara Memasak :

1.  Gaulkan ayam bersama garam dan serbuk kunyit.  Goreng sehingga keemasan dan ketepikan seketika.

2.  Panaskan minyak di dalam kuali lain, tumiskan bahan-bahan kisar dan serai sehingga berbau wangi.

3.  Masukkan sos tomato, sos tiram dan gula Melaka dan renihkan sehingga kuah benar-benar masak.

4.  Perasakan dengan garam dan masukkan ayam yang telah digoreng tadi serta gaul rata.  Biarkan kuah sedikit pekat dan masukkan hirisan bawang besar dan kacang peas.  Biarkan bawang besar sedikit layu dan matikan api dapur. 

5.  Sedia untuk dihidangkan...










RESEPI ACAR TIMUN@JELATAH
sumber :    syapex kitchen...




Bahan-Bahan :

2  biji  timun  ~  buang kulit & belah 4 kemudian potong kecil
1  biji  nenas  ~  buang kulit, belah 8 & potong kecil
1  batang  lobak merah  ~  buang kulit, sagat halus memanjang@potong mancis
4  biji  cili padi  ~  hiris
1  tangkai  cili hijau  ~  hiris@potong mancis
2  labu  bawang besar  ~  hiris
10  sudu besar  cuka masakan  (saya kurangkan sedikit)
100  gm  kacang tanah  ~  digoreng & ditumbuk kasar  (jika suka)
1  sudu besar  bijan  ~  disangai tanpa minyak  (jika suka)
Garam & gula secukup rasa


Cara Penyediaan :

1.  Satukan nenas dan timun di dalam mangkuk besar.
2.  Masukkan lobak merah, cili padi dan cili hijau.
3.  Tambahkan cuka masakan secukupnya.
4.  Gaulkan kesemua bahan sehingga rata.
5.  Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
6.  Hidangkan di dalam pinggan hidangan.
7.  Taburkan kacang tanah dan bijan sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment