KEK PISANG

Sunday, October 14, 2018

PENGAT UBI KAYU...










RESIPI PENGAT UBI KAYU
sumber :    sajionline.com@Noni Wahab...




Bahan-Bahan :

500  gm  ubi kayu  ~  buang kulit & rebus sehingga empuk
500  ml  santan
1  ketul  gula kabung@Melaka
2  helai  daun pandan  ~  cuci & simpul
2  sudu besar  biji sagu
Sedikit gula pasir atau secukup rasa
Garam


Cara-Cara :

1.  Masukkan santan dan gula kabung ke dalam periuk.

2.  Masukkan daun pandan dan masak menggunakan api sederhana.

3.  Bubuh sedikit garam dan gula sekiranya suka lebih manis.  Masukkan ubi kayu yang telah direbus tadi.

4.  Setelah mendidih, masukkan biji sagu.  Biarkan seketika sehingga mendidih sepenuhnya sekali lagi.

5.  Padamkan api dan bolehlah dihidangkan...

No comments:

Post a Comment