PUDING SAGU TELANG GULA MELAKA
sumber : zaralovebaking & Majalah RASA Julai 2018...
Bahan Sagu :
2 cawan sagu mata ikan (tidak perlu dicuci atau rendam)
25-30 kuntum bunga Telang
5 cawan air
Cara-Cara :
1. Didihkan air bersama bunga Telang dan tapis.
2. Kemudian didihkan kembali air bunga Telang, masukkan sagu. Kacau sehingga sagu masak dan jernih.
3. Masukkan sagu ke dalam acuan kecil. Kemudian kukus selama 10-15 minit dan sejukkan. (saya kukus seketika agar puding lebih menarik, tidak perlu kukus pun boleh).
4. Untuk menghidang : Keluarkan sagu dari acuan dan masukkan ke dalam mangkuk kecil.
5. Tuangkan susu cair atau santan.
6. Hiaskan dengan buah-buahan koktel. Sejukkan di dalam peti sejuk.
7. Tuangkan air gula merah dan hidangkan...
Bahan Air Gula :
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan ~ disimpul
Cara-Cara :
Masakkan semua bahan air gula sehingga mendidih dan sedikit pekat. Tapis jika perlu.
Bahan Santan : (kacau sebati)
300 ml santan pekat
Secubit garam
No comments:
Post a Comment