RESIPI KUIH BUTIR NANGKA
sumber : Azie Kitchen...
Bahan Kuah :
Santan pekat (saya guna santan kotak KARA 200 ml)
2 helai daun pandan ~ disimpul
Gula & garam secukup rasa
1/2 sudu kecil halba
Cara-Cara :
Satukan kesemua bahan ke dalam periuk, masak dengan menggunakan api yang sederhana. Sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Sesuaikan rasa garam dan gula mengikut citarasa. Kacau sampai menggelegak dan tutup api.
Bahan Biji Nangka :
1 cawan tepung beras pulut
Air daun pandan ~ kisar daun pandan dengan air, tapis dan ambil airnya (saya guna 4 helai daun pandan, kisar dengan air, dalam 1 cawan, tapis & ambil airnya)
Pewarna hijau
Sedikit air kapur
Sedikit garam
Cara-Cara :
1. Sebelum menguli, panaskan dahulu air di dalam periuk (air separuh periuk).
2. Masukkan kesemua bahan ke dalam bekas dan gaul sampai sebati.
3. Kemudian masukkan air daun pandan sedikit demi sedikit dan uli sampai tepung tidak melekat di tangan.
4. Kemudian bentukkan adunan seperti biji nangka (lebih kurang sebesar gula-gula). Terus masukkan doh itu ke dalam periuk dengan air yang sedang menggelegak.
5. Apabila biji nangka masak, ia akan timbul dipermukaan air. Bolehlah diangkat dan masukkannya dahulu ke dalam bekas yang berisi air masak, jika kuah belum siap.
6. Bila kuah dah siap, bolehlah dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. Lebihkan santan kalau nak kuah banyak. Sedia untuk dihidangkan...
No comments:
Post a Comment