Sunday, October 21, 2018
MASAK LEMAK CILI PADI SARDIN...
MASAK LEMAK CILI PADI SARDIN
sumber : Insta@danish.harraz...
Bahan-Bahan :
1 tin besar ikan sardin (saya guna brand Adabi)
2 cawan santan pekat ATAU 1 kotak kecil santan
4 helai daun limau purut
2-3 biji ubi kentang ~ dikupas kulit & dipotong 4 setiap satu
1-2 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Bahan Tumbuk/Blend :
6-10 biji cili padi
2 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
Cara Memasak :
1. Masukkan santan (kalau guna santan kotak, campurkan dengan air tetapi jangan sampai cair), bahan tumbuk/blend, ubi kentang, asam gelugor juga daun limau purut yang telah diramas sedikit ke dalam periuk dan masak kuah biarkan sampai hampir mendidih.
2. Gunakan api dapur yang sederhana supaya kuah masak secara perlahan. Kacau perlahan-lahan sehingga ubi kentang empuk. Setelah itu, masukkan ikan sardin dan kuahnya sekali, kacau semua bahan supaya menjadi sekata. Akhir sekali bolehlah diperisakan dengan garam secukup rasa, matikan api dapur dan sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment