Tuesday, October 23, 2018
SUP TELUR PUYUH GORENG...
SUP TELUR PUYUH GORENG
sumber : Majalah RASA Oktober 2018
Bahan-Bahan :
15 biji telur puyuh
4-5 keping cendawan hitam ~ direndam dalam air sehingga kembang (tak letak)
3 ulas bawang putih *
1 inci halia *
1 biji bawang merah * ( * ditumbuk )
1 sudu makan serbuk lada sulah
1 sudu makan serbuk pati ayam
1 sudu makan tepung ubi ~ dibancuh dengan sedikit air
6-7 biji tomato ceri ~ belah 2 (saya guna 1 biji tomato biasa, belah 6)
Hirisan daun sup secukupnya
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan goreng telur puyuh satu persatu (mata kerbau). Angkat dan ketepikan.
2. Kurangkan sedikit minyak lebihan gorengan telur tadi. Kemudian tumiskan bahan tumbuk (bawang putih, halia dan bawang merah) sehingga wangi.
3. Tambahkan serbuk lada sulah serta serbuk pati ayam. Gaul rata guna api sederhana. Boleh juga menggunakan serbuk pati ikan bilis.
4. Seterusnya masukkan air secukupnya dan juga cendawan hitam. Biarkan sehingga mendidih.
5. Setelah kuah sup mendidih, masukkan air bancuhan tepung ubi. Kacau rata.
6. Kemudian masukkan telur puyuh yang digoreng tadi. Masukkan juga hirisan tomato. Biarkan sup mendidih sekali lagi.
7. Padamkan api dan taburkan daun sup secukupnya. Sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment