KEK PISANG

Tuesday, October 23, 2018

SUP TELUR PUYUH GORENG...









SUP TELUR PUYUH GORENG
sumber :    Majalah RASA Oktober 2018




Bahan-Bahan :

15  biji  telur puyuh
4-5  keping  cendawan hitam  ~  direndam dalam air sehingga kembang  (tak letak)
3  ulas  bawang putih *
1  inci  halia *
1  biji  bawang merah *  ( * ditumbuk )
1  sudu makan  serbuk lada sulah
1  sudu makan  serbuk pati ayam
1  sudu makan  tepung ubi  ~  dibancuh dengan sedikit air
6-7  biji  tomato ceri  ~  belah 2  (saya guna 1 biji tomato biasa, belah 6)
Hirisan daun sup secukupnya
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan goreng telur puyuh satu persatu (mata kerbau).  Angkat dan ketepikan.

2.  Kurangkan sedikit minyak lebihan gorengan telur tadi.  Kemudian tumiskan bahan tumbuk (bawang putih, halia dan bawang merah) sehingga wangi.

3.  Tambahkan serbuk lada sulah serta serbuk pati ayam.  Gaul rata guna api sederhana.  Boleh juga menggunakan serbuk pati ikan bilis.

4.  Seterusnya masukkan air secukupnya dan juga cendawan hitam.  Biarkan sehingga mendidih.

5.  Setelah kuah sup mendidih, masukkan air bancuhan tepung ubi.  Kacau rata.

6.  Kemudian masukkan telur puyuh yang digoreng tadi.  Masukkan juga hirisan tomato.  Biarkan sup mendidih sekali lagi.

7.  Padamkan api dan taburkan daun sup secukupnya.  Sedia untuk dihidangkan...




No comments:

Post a Comment