KEK PISANG

Thursday, October 18, 2018

NASI GORENG BUAH KEMBAYAU@DABAI...



BUAH KEMBAYAU@DABAI








RESEPI NASI GORENG
BUAH KEMBAYAU@BUAH DABAI
sumber :    google...




Nasi Goreng Kembayau@Dabai sangat terkenal di negeri Sarawak disebabkan buah Kembayau@Dabai hanya didapati di negeri tersebut sedangkan di negeri lain di Semenanjung Malaysia tidak mudah untuk mendapatkannya.  Buah ini perlu direndam di dalam air panas sehingga lembut dan dihidangkan bersama nasi tetapi lebih enak jika dicampurkan di dalam nasi goreng...



Bahan-Bahan :

5  cawan  nasi sejuk  (nasi yang dimasak semalam)
1  biji  bawang besar  ~  dihiris
3-4  biji  cili hijau *
40  gm  ikan bilis *  ( * ditumbuk )
1  cawan  buah Kembayau@Dabai  ~  direndam dalam air panas sehingga lembut & ambil isinya
1/2  cawan  sayur campur@mix vegetable 
Garam secukupnya
Daun bawang/daun sup  ~  hiris kasar (untuk hiasan)
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan 4-5  sudu besar minyak masak.  Tumiskan bawang besar sehingga keperangan.
2.  Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk sehingga berbau wangi.
3.  Masukkan buah Kembayau@Dabai dan kacau sebati. 
4.  Masukkan sayur campur@mix vegetable, kacau sebati dan sedikit lembut.
5.  Masukkan nasi, kacau rata dan sebati.  Masukkan garam secukup rasa.
6.  Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang/daun sup.  (tak letak sebab tiada).
7.  Sesuaikan rasa, tutup api dan hidangkan panas-panas...


NOTA :    Buah Kembayau@Dabai perlu direndam dalam air panas sehingga tenggelam dan lembut.  Ambil isinya & lecek sedikit, jika suka.  Buah ini mempunyai biji di dalamnya...



1 comment:

  1. Kembayau dan dabai sebenar nya berbeza tektur dan rasa..jenis buah pun tak sama ,cuma dari keluarga yang sama.. ibarat kerbau dan lembu

    ReplyDelete