KEK PISANG

Sunday, November 6, 2016

AYAM MASAM MANIS...











AYAM MASAM MANIS
cookbook  :    Ruzita's Kitchen...
dicuba  :    zaralovebaking...





Bahan-Bahan :

   4  keping  kepak ayam  (saya guna 1/2 ekor ayam - dipotong kecil)  -  cuci bersih
1/2  cawan  kacang peas dalam tin
   4  biji  cendawan butang  -  dihiris  (tambahan)
1/4  biji  lada benggala merah  -  dipotong kiub  (tambahan)
    2  sudu besar  sos cili
    2  sudu besar  sos tomato
    1  sudu besar  sos tiram
 1/2  kiub  pati ayam
 1/2  cawan  nanas  -  dipotong dadu  (saya guna nanas dalam tin)
Garam & gula secukupnya
Minyak secukupnya


Bahan Kisar :

4  biji  cili kering  -  rendam dalam air panas sekejap
4  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
1  sudu besar  udang kering
1  inci  halia


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan goreng ayam yang telah dilumur dengan serbuk kunyit dan garam.
2.  Angkat dan ketepikan.
3.  Buang minyak lebihan dalam kuali dan tinggalkan anggaran 3 sudu besar.
4.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
5.  Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, garam dan gula secukupnya.  Kacau rata.
6.  Masukkan kacang peas, cendawan butang, lada benggala merah dan nanas.  Kacau rata.
7.  Akhir sekali masukkan ayam yang digoreng tadi dan gaul rata.
8.  Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment