KEK PISANG

Monday, November 21, 2016

SAMBAL TEMPE...











SAMBAL TEMPE
Oleh   :    zaralovebaking...





Bahan-Bahan :

2  paket  tempe  -  dipotong kiub
1  biji  bawang besar holland  -  dimayang bulat
1  sudu kecil  garam
1  sudu kecil  serbuk pati ayam
1  sudu besar  gula
3  ulas  bawang putih  -  hiris
3  ulas  bawang merah  -  hiris
1  sudu besar  cili kisar  -  boleh tambah lagi jika suka pedas
5  sudu besar  minyak masak
sedikit serbuk kunyit


Cara Memasak :

1.  Tempe dipotong kiub, gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan goreng hingga kuning keemasan.
2.  Panaskan sedikit minyak masak, tumiskan bawang merah, bawang putih hingga layu dan berbau harum.
3.  Masukkan cili kisar, garam, gula dan serbuk pati ayam, kacau rata.
4.  Biarkan cili sedikit garing dan keluar minyak.  Masukkan bawang besar, kacau.
5.  Apabila bawang besar sedikit layu, masukkan tempe dan gaul rata.
6.  Sesuaikan rasanya dan sedia dihidangkan...

2 comments: