KEK PISANG

Tuesday, November 1, 2016

SUP BEBOLA DAGING...











SUP BEBOLA DAGING
RASA Mei 2016...





Bahan-Bahan :

10  biji  bebola daging
1  biji  bawang besar  -  dikisar
3  ulas  bawang putih  -  dikisar
3  cm  halia  -  dikisar
1  sudu makan  serbuk rempah sup
1/4  sudu teh  serbuk lada putih
1  biji  kentang  -  dibelah 4
1/2  batang  lobak merah  -  dipotong kiub
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Daun bawang & daun sup secukupnya  -  dihiris kasar


Cara Memasak :

1.  Tumis bahan kisar hingga naik bau.  Kemudian masukkan serbuk rempah sup yang telah dibancuh dengan sedikit air.  Kacau sehingga pecah minyak.

2.  Kemudian masukkan air secukupnya, ubi kentang.  Biarkan mendidih hingga ubi kentang menjadi empuk/lembut.

3.  Kemudian masukkan bebola daging, lobak merah, serbuk lada putih dan garam secukup rasa.

4.  Biarkan hingga bebola daging cukup masak dan lobak merah lembut.  Angkat dan sedia dihidangkan.  Taburkan dengan hirisan daun bawang dan daun sup.  Sedia untuk dinikmati...

No comments:

Post a Comment