SUP BEBOLA DAGING
RASA Mei 2016...
Bahan-Bahan :
10 biji bebola daging
1 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
3 cm halia - dikisar
1 sudu makan serbuk rempah sup
1/4 sudu teh serbuk lada putih
1 biji kentang - dibelah 4
1/2 batang lobak merah - dipotong kiub
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Daun bawang & daun sup secukupnya - dihiris kasar
Cara Memasak :
1. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Kemudian masukkan serbuk rempah sup yang telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau sehingga pecah minyak.
2. Kemudian masukkan air secukupnya, ubi kentang. Biarkan mendidih hingga ubi kentang menjadi empuk/lembut.
3. Kemudian masukkan bebola daging, lobak merah, serbuk lada putih dan garam secukup rasa.
4. Biarkan hingga bebola daging cukup masak dan lobak merah lembut. Angkat dan sedia dihidangkan. Taburkan dengan hirisan daun bawang dan daun sup. Sedia untuk dinikmati...
No comments:
Post a Comment