IKAN MASAK TAUCU
sumber : buku 'Ruzita's Kitchen'...
dicuba : zaralovebaking...
Bahan-Bahan :
2 ekor ikan kembung (saya guna 5 ekor bersaiz kecil)
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
sedikit halia - hiris (tambahan)
600 ml air (saya kurangkan sedikit)
1/2 cawan taucu
1/2 cawan air asam jawa
1 biji timun - potong memanjang (saya guna timun Jepun)
2 tangkai kacang panjang - dipotong anggaran 1 inci (saya tambah)
1 biji bawang besar - potong baji
1 biji cili merah - hiris memanjang
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
3 sudu besar minyak masak
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga layu dan berbau harum.
2. Masukkan taucu dan air asam jawa.
3. Masukkan air dan ikan. Perlahankan api. Biar ikan masak.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih.
5. Akhir sekali masukkan timun, kacang panjang, cili merah dan bawang besar.
6. Sesuaikan rasanya, tutup api dan hidangkan...
No comments:
Post a Comment