Kobis Goreng Telur
ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI
Bahan-Bahan :
2 keping ikan tenggiri - cuci bersih & toskan
Daun kesum secukupnya
1 batang bunga kantan - dibelah 2
1 batang serai - dititk
1 sudu kecil halba
1 biji tomato - belah 4
Air asam jawa secukupnya
2 helai daun limau purut
Garam & gula secukupnya
Air secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan Kisar :
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
8 biji lada kering
sedikit belacan
Cara memasak :
1. Panaskan minyak, masukkan halba dan bahan kisar. Kacau hingga berbau harum dan pecah minyak.
2. Masukkan serai. Bila naik bau masukkan air asam jawa dan air secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
3. Masukkan garam dan gula secukup rasa, sesuaikan rasanya.
4. Bila mendidih, masukkan daun kesum, bunga kantan, ikan teggiri tadi. Biar mendidih hingga ikan masak.
5. Masukkan daun limau purut dan tomato dan masak hingga tomato sedikit layu, tutup api.
6. Sedua untuk dihidangkan...
No comments:
Post a Comment