ROTI JALA & SOS KASTAD PANDAN
sumber : Azlita Masam Manis & Surianti Ramli...
dicuba : zaralovebaking...
Bahan-Bahan :
3 cawan tepung gandum
3 1/2 cawan air/santan/susu segar (atau air dicampur sedikit santan)
2 biji telur gred A
1/2 cawan minyak masak
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning
Cara-Cara :
Blend/kisar kesemua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuma masukkan sesenduk ke dalam acuan roti jala. Kalau keluarnya tidak putus-putus maknanya dah boleh dijala menggunakan kuali non-stick. Kalau pekat tambahkan air lagi hingga boleh dijala.
Selepas jala di atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tidak perlu diterbalikkan terus saja diangkat dan digulung atau dilipat tiga segi (ikut pilihan). Setelah siap bolehlah dihidang dengan kuah kari ayam atau dengan Sos Kastad Pandan (jika suka yang manis)...
SOS KASTAD PANDAN
sumber : Fiza's Cooking...
dicuba : zaralovebaking...
Bahan-Bahan :
1 1/2 sudu besar tepung kastad
1 1/2 cawan santan atau susu cair
1/2 cawan air masak
5 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan - disimpul
Sedikit pewarna hijau
Secubit garam
Cara-Cara :
Satukan kesemua bahan sos kastad ke dalam periuk, kacau atas api perlahan sampai likat. Sejukkan dan sedia untuk dihidangkan bersama Roti Jala...
No comments:
Post a Comment