SAMBAL BENDI
Majalah RASA Oktober 2016...
Bahan-Bahan :
300 gm bendi - dicelur hingga lembut
6 biji cili merah - dikisar
1 sudu makan udang kering - dikisar
5 biji bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 cm belacan - dibakar & dikisar
1 helai daun limau purut
1 biji limau kasturi - dibelah dua
Sedikit air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Cara Memasak :
1. Pijarkan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan sedikit air asam jawa, daun limau purut, garam dan gula dengan secukup rasa. Masak sehingga pecah minyak.
3. Angkat dan perah jus limau kasturi. Gaul rata.
4. Susun bendi yang telah dicelur di atas pinggan dan tuangkan sambal dengan secukupnya.
5. Sedia untuk dinikmati...
No comments:
Post a Comment