KEK PISANG

Tuesday, November 1, 2016

SAMBAL BENDI...










SAMBAL BENDI
Majalah RASA Oktober 2016...




Bahan-Bahan :

300  gm  bendi  -  dicelur hingga lembut
6  biji  cili merah  -  dikisar
1  sudu makan  udang kering  -  dikisar
5  biji  bawang merah  -  dikisar
2  ulas  bawang putih  -  dikisar
1  cm  belacan  -  dibakar & dikisar
1  helai  daun limau purut
1  biji  limau kasturi  -  dibelah dua
Sedikit air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Pijarkan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
2.  Masukkan sedikit air asam jawa, daun limau purut, garam dan gula dengan secukup rasa.  Masak sehingga pecah minyak.
3.  Angkat dan perah jus limau kasturi.  Gaul rata.
4.  Susun bendi yang telah dicelur di atas pinggan dan tuangkan sambal dengan secukupnya.
5.  Sedia untuk dinikmati...

No comments:

Post a Comment