KEK PISANG

Sunday, November 13, 2016

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS...








SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
sumber  :    mamawandiha...




Bahan-Bahan :

Segenggam besar  ikan bilis  -  dikupas bersih
4  senduk nasi  cili kering kisar
2  sudu besar  air asam jawa atau ikut citarasa
2  biji  bawang besar  -  dimayang
1  cawan  air
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya  -  untuk menggoreng & menumis


Bahan Kisar :

Sejemput  ikan bilis  -  dikupas bersih
1  biji  bawang besar
2  ulas  bawang putih
2  sudu kecil  belacan  - agak-agak  (boleh dibakar jika suka)


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak dan goreng ikan bilis sehingga garing dan ketepikan.

2.  Menggunakan minyak yang sama (kurangkan sikit minyak jika perlu  ---  ini boleh menambahkan kesedapan sambal tumis) ; tumiskan bahan-bahan kisar hingga terbit minyak.  Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.  Masukkan air dan biarkan mendidih.  Bila nampak sambal terbit minyak, masukkan hirisan bawang besar.  Biarkan bawang sedikit layu.  Tutup api dan masukkan ikan bilis yang digoreng tadi.  Kacau-kacau sebati, angkat dan sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment