KEK PISANG

Saturday, November 19, 2016

Menu for lunch today...









SARDIN MASAK KICAP PEDAS
sumber  :    K.Nor@Secubit Garam...
dicuba   :    zaralovebaking...





Bahan-Bahan :

   1  tin kecil  sardin
   2  ulas  bawang putih  -  ketuk & cincang
   3  ulas  bawang merah  -  mayang
   1  inci  halia  -  mayang  (saya tambah)
   1  sudu makan  cili kisar
   6  sudu makan  kicap manis
   5  biji  cili api  -  ketuk
   1  biji  tomato  -  belah 6  (tambah)
   1  biji  cili merah  -  hiris  (tambah)
1/2  cawan  air
1/2  labu  bawang besar  -  hiris bulat
   1  biji  limau kasturi
sedikit garam & gula
minyak untuk menumis


Cara Memasak :

     Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.  Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga garing.  Masukkan kicap manis dan sos dalam tin sardin.  Masak sekejap dan masukkan air dan garam serta gula secukup rasa.  Masak lagi hingga mendidih.
     Masukkan ikan sardin dan cili api, biarkan merenih seketika.  Masukkan hirisan bawang besar, tomato, hirisan cili merah, kacau seketika dan tutup api.  Perahkan limau kasturi ke dalam masakan dan kacau rata.  Angkat dan hidangkan...


 


No comments:

Post a Comment