KEK PISANG

Sunday, November 27, 2016

TRIPLE BROWNIES CHOCOLATE...











TRIPLE BROWNIES CHOCOLATE
sumber  :    Fiza's Cooking@linapg...
dicuba   :    zaralovebaking...




Bahan-Bahan :

300  gm  Dark Chocolate  (jangan guna/pakai coklat susu sebab ianya manis)
100  gm  mentega jenama Anchor
100  gm  gula perang  (jika guna gula kastor  =  guna 80 gm) 
    3  biji  telur gred A
    1  sudu teh  esen vanilla
125  gm  tepung gandum
 1/4  cawan  chocolate chip
 1/4  cawan  white chocolate chip atau coklat putih dicincang
 1/2  sudu teh  garam

*  Jika suka boleh tambah walnut dan almond cincang ke dalam adunan.


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 160'C.

2.  Potong dark chocolate bar dan mentega kecil-kecil dan cairkan kedua-duanya sekali dengan kaedah double boiler sehingga cair sepenuhnya.  Angkat dari api.

3.  Masukkan gula, kacau sebati.  Masukkan esen vanilla, kacau sebati.

4.  Masukkan telur sebiji demi sebiji.  Setiap sebiji telur dimasukkan, kacau dan kemudian masukkan sebiji lagi.  Buat sehingga habis telur.  Kacau sekejap saja menggunakan senduk kayu atau spatula.

5.  Masukkan tepung dan garam.  Kacau rata tetapi jangan OVER MIX.

6.  Masukkan kedua-dua jenis chocolate chips.  Simpan sedikit untuk ditabur di atas brownies.

7.  Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 8"x8" persegi yang digris kemudian di alas kertas minyak (parchment paper).  Kertas minyak lebihkan dari loyang supaya senang nak tarik brownies keluar dari loyang nanti.

8.  Taburkan lebihan chocolate chips di atas permukaan brownies.  Boleh juga ditambah walnut dan almond.

9.  Bakar selama 35-40 minit atau sehingga masak sepenuhnya.  (Jangan terlebih bakar/masak sebab nanti brownies agak kering dan tidak sedap.  Ianya kena moist sedikit baru sedap).


TIPS  :    Untuk mendapat brownies yang lebih sedap, sebaiknya guna coklat yang berkualiti (contoh :  jenama Beryl bentuk bar atau coin..jika malas nak cincang guna bentuk coin)... 
 

No comments:

Post a Comment