Wednesday, November 2, 2016
SINGGANG PEDAS IKAN KEMBUNG...
SINGGANG PEDAS IKAN KEMBUNG
Majalah RASA Mei 2016...
Bahan-Bahan :
4 ekor ikan kembung - bersihkan
2 inci lengkuas - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 batang serai - hiris atau titik
1 biji bawang besar - belah 6
8 biji cili padi atau lebih jika suka pedas
1 inci kunyit hidup - hiris
1 cawan air atau lebih jika nak berkuah
2 keping asam gelugur
1 biji tomato - belah 6 (tambahan)
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk kecuali ikan dan tomato. Biarkan kuah mereneh.
2. Perlahankan api dan masukkan ikan dan tomato. Biarkan selama beberapa minit, bergantung pada saiz ikan tersebut. Sesuaikan rasanya.
3. Tutup api dan angkat. Sedia untuk dihidangkan..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment